Manometers

7 producten
Sorteer op

Een manometer is een instrument dat gebruikt wordt om druk te meten. Er zijn verschillende soorten manometers, waaronder glycerine gevulde manometers en manometers voor pneumatiek. In dit artikel zullen we de verschillende soorten manometers bespreken en de voordelen en nadelen van elk soort benoemen.

Glycerine gevulde manometers zijn een soort manometer die gevuld is met glycerine, een dikke, viskeuze vloeistof. De glycerine dient als een soort vloeibare veer die de druk opneemt en deze omzet in een afleesbaar resultaat op de manometer. De voordelen van glycerine gevulde manometers zijn dat ze nauwkeurig zijn, betrouwbaar en eenvoudig te gebruiken. Bovendien zijn ze bestand tegen schokken en trillingen, wat ze geschikt maakt voor gebruik in industriële omgevingen.

Een nadeel van glycerine gevulde manometers is dat ze niet geschikt zijn voor het meten van hoge drukken. Bovendien kunnen ze niet gebruikt worden bij temperaturen boven de 50 graden Celsius, omdat de glycerine dan kan verdampen.

Manometers voor pneumatiek zijn manometers die speciaal ontworpen zijn voor het meten van druk in pneumatische systemen, zoals luchtcompressoren en pneumatische machines. Deze manometers gebruiken een luchtgevulde kamer om de druk te meten, en zijn vaak uitgerust met een schaal waarop de druk in bar of psi (pounds per square inch) af te lezen is.

Een voordeel van manometers voor pneumatiek is dat ze geschikt zijn voor het meten van hoge drukken, tot wel 1000 bar. Bovendien zijn ze bestand tegen hoge temperaturen en kunnen ze gebruikt worden bij temperaturen tot 200 graden Celsius. Een nadeel van manometers voor pneumatiek is dat ze niet zo nauwkeurig zijn als glycerine gevulde manometers en dat ze gevoelig zijn voor schokken en trillingen.